Nyheter från RF

Folkhälsomyndigheten häver från och med 14 juni råden till idrotten om att undvika närkontakt, undvika onödiga resor och att skjuta upp eller ställa in matcher och tävlingar.

Drygt 4000 föreningar och förbund har sökt stöd på grund av coronakrisen för närmare 1,3 miljarder kronor. Riksidrottsförbundet har en grannlaga uppgift att fördela regeringens krispaket till idrottsrörelsen på 500 miljoner kronor.

De närmaste dagarna samlar Riksidrottsförbundet återigen företrädare för specialidrottsförbunden. Syftet är att fånga medlemmarnas tankar om fördelning av krisstöd och lyfta den pågående dialogen med Folkhälsomyndigheten.

Idag onsdag hade RF ytterligare ett möte med Folkhälsomyndigheten. Vid mötet diskuterades möjliga lösningar för att kunna komma igång med matcher, tävlingar och cuper på seniornivå.

Coronakrisen kommer sannolikt ge fortsatt negativa konsekvenser för idrotten under 2020. RF har bett samtliga 72 medlemsförbund bedöma hur deras verksamhet skulle påverkas om vissa av dagens restriktioner och allmänna råd ligger kvar året ut.

4064 idrottsföreningar och 49 specialidrottsförbund har sökt kompensationsstöd för corona från regeringens krispaket som RF fördelar. Flest ansökningar kommer från fotboll, ridsport och innebandy.

Folkhälsomyndigheten gav idag besked att det just nu inte är möjligt att ändra de allmänna råden för att öppna för tävling och matcher på seniornivå. RF har fortsatt dialog för att så mycket idrottsverksamhet som möjligt ska kunna genomföras.

Antal deltagartillfällen i föreningsidrotten minskar samtidigt som det är glädjande att Gymnastikförbundet, som arbetar aktivt med ledarskap och värdegrund istället ökar. Förbundets egna siffror visar även en ökning av antal unga ledare under 20 år.

Idrottsrörelsen drabbas hårdare av coronakrisen än tidigare beräknat: Minus 1,2 miljarder kronor fram till sista juni, enligt en ny undersökning med 3 000 av Sveriges 19 000 idrottsföreningar.

RF och Svenska Spel förlänger sitt mångåriga samarbete med ett nytt avtal som sträcker sig till och med 31 december 2020. Avtalet är värt 17 miljoner kronor och säkrar viktiga medel till idrottsrörelsen i en svår tid.

RF har idag med Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll haft möte med Folkhälsomyndigheten för att diskutera möjligheter och tidsperspektiv för framtida förändringar av gällande allmänna råd. Främst rådet att skjuta upp match och tävling.

I dag har Sverige och idrottsrörelsen varit i krisläge i nästan två månader. RF vill tacka alla förbund, föreningar och idrottsledare för visad solidaritet i en svår tid – men också uppmana alla att fortsatt och tillsammans vara uthålliga.

Föreningar landet runt hittar kreativa lösningar för att kunna hålla igång och fortsätta bidra till glädje och folkhälsa på ett säkert sätt. I vår Facebookomröstning svarade 95 procent att deras förening anpassat verksamheten under coronakrisen.

Riksidrottsförbundet har idag nåtts av det sorgliga beskedet att Gunnar Larsson avlidit. Gunnar Larsson var ordförande för Riksidrottsförbundet under perioden 2001–2005.

Specialidrottsförbund och idrottsföreningar kan under perioden 1–15 maj ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen.

tel kontor: 0933-13233

mobil Petra: 070-557 77 10