Nyheter från RF

Många av dagens skateparker är byggda främst för vana, manliga åkare. För att bli mer inkluderande behövs perspektiv från en bredare grupp, visar en rapport som Skateboardförbundet och White arkitekter gjort.

Att arrangera internationella mästerskap är viktigt för svensk idrott på flera sätt. Evenemang kan skapa glädje och gemenskap, tillväxt och stolthet. Samtidigt stärks bilden av Sverige utomlands. Vad är aktuellt just nu och på vilket sätt arbetar RF?

Daniele Cardinale, test-och träningsrådgivare på Bosön, har fått finansiering från Vinnova för att utveckla en ny uppfinning som underlättar vändningar för synskadade simmare.

Från den 1 januari är barnkonventionen lag i Sverige. RFSL, RFSL Ungdom och Riksidrottsförbundet samarbetar för att göra det möjligt för alla barn och unga att känna sig välkomna i idrottsrörelsen. Där inkluderas självklart barn med transerfarenhet.

En kartläggning som SVT gjort med statistik från RF visar att idrotten lockar allt färre unga och trenden är tydligast i utsatta områden. Men flera goda exempel bryter mönstret – som basketklubben Järva i Stockholm.

Trygg idrott och jämställdhet stack ut positivt under året, menar generalsekreterare Stefan Bergh som tillsammans med ordförande Björn Eriksson summerar året. I spaningen mot 2020 hoppas de båda på ett lyft för frågan om plats för idrott.

180 ärenden har tagits emot under det första året av RF:s idrottsombudsman och visselblåsartjänst. Flest ärenden kopplas till resultatinriktad idrott för barn och ungdomar.

Regeringen tar bort idrottsevenemang i sin nya export- och investeringsstrategi. Samtidigt visar en färsk rapport att VM i skidskytte och alpint haft väldigt positiva effekter för Jämtlands län.

Scandic lanserar initiativ för elitsatsande idrottskvinnor i fyra idrotter. Satsningen ger möjlighet till arbete på Scandichotell där idrottarna får full flexibilitet för att kunna underlätta kombinationen av arbete, träning och tävling.

Branschorganisationen Svensk Live och Riksidrottsförbundet inleder nu ett samarbete kring hur festivaler, stora konserter och idrottsevenemang ska bli mer klimatsmarta och bidra till att snabba på omställningen till mer hållbara städer.

Luleå tekniska universitet, Högskolan i Gävle och Högskolan i Skövde blir nya Elitidrottsvänliga lärosäten från och med halvårsskiftet 2020. En satsning som ska stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft.

Idrottsrörelsen tilldelas 5i12-rörelsens pris för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism, för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Priset delas ut i riksdagen den 4 december.

Nu är det dags att nominera Årets Idrottsförening, RF:s egen kategori i Årets Eldsjäl. Temat i år är Paraidrott – idrott för alla. Var med och nominera en förening som inkluderat och engagerat idrottare med funktionsnedsättning.

Ungas intresse för träning och hälsa ökar och fler vill vara med och påverka samhället. Om idrottsrörelsen lyckas ta till vara ungas engagemang kan fler fortsätta att idrotta längre, enligt Ungdomsbarometerns rapport om ungas träningsvanor.

Den 14 november hölls utbildningen ”Idrottsrörelsens terrorberedskap” i Stockholm. Satsningen är ett led i samarbetet mellan Riksidrottsförbundet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polismyndigheten.

tel kontor: 0933-13233

mobil Petra: 070-557 77 10